Deze werkgroep houdt zich bezig met het verzamelen van boeken en andere documentatie over ons werkgebied. Het Documentatiecentrum is toegankelijk voor alle belangstellenden. Het is ondergebracht in ons verenigingslokaal, de Auw Veiling.
We zijn steeds op zoek naar Limburgensia, oude foto's, memoires en dagboeken, fotoboeken etcetera van dorpsgenoten.

Ook uw hulp bij het verzamelen van nieuwsfeiten is zeer welkom. Vooral als het gaat om nieuwsfeiten en berichten die niet in de ‘’normale’’ media verschijnen en dus niet bij iedereen bekend zijn. Hebt u nieuws waarvan u denkt dat dit bewaard moet blijven voor ons nageslacht, neem dan a.u.b. contact met ons op. Onze stelregel is dat alles over onze gemeenschap belangrijk is.
Verder zijn we ook nog altijd op zoek naar bijvoorbeeld stambomen en dergelijke van families in onze gemeenschap.

Bent u nog in het bezit van gegevens over vroegere gemeenteraadsverkiezingen, zoals folders, kandidatenlijsten, uitslagen en dergelijke, dan zijn we hier zeer geïnteresseerd in. In het bijzonder als het gaat over de verkiezingen van de ‘’oude’’ gemeente Margraten.

Kortom alles wat ook maar enigszins over onze gemeenschap gaat willen wij graag in ons archief opnemen. Voor informatie kunt u altijd contact opnemen met al onze bestuursleden, maar met name bestuurslid Willy Willems houdt zich bezig met het archief. Hij is bereikbaar onder telefoonnummer 043-4581718 of e-mail w.willems@heemkunde-margraten.nl

Met veel plezier kunnen wij u informeren over onze nieuwste aanwinst: De oude boekenrekken zijn vervangen door een aantal nieuwe kasten, waarvan een deel met roldeuren. Onze hele archiefverzameling staat nu netjes en veilig achter gesloten deuren. Het geheel is nu veel overzichtelijker en door de nieuwe indeling maakt het geheel een veel ruimtelijkere en overzichtelijkere indruk.
Onze "bibliotheekmensen" zijn erg blij met deze kasten, maar staan nu ook voor een flinke klus. Van de situatie wordt namelijk "meteen" gebruik gemaakt om de indeling van het archief nog eens goed onder handen te nemen, wat betekent dat ieder boek opnieuw wordt bekeken en beoordeeld.
Gevolg is dat we meer ruimte hebben gekregen om de archieven, die door verschillende verenigingen aan ons in bewaring zijn gegeven, op een meer toegankelijke manier op te bergen.

Denk aan een kamera:
Beste bezoekers van ons archief:
Het blijkt erg handig te zijn, als u uw kamera meeneemt  bij een bezoek aan ons archief. Vindt u bij ons iets wat thuis nog eens het herlezen waard is, of u wilt een aantal data niet vergeten....... Of een oude kaart thuis nog eens goed bestuderen...... dan is een foto oh zo handig!